Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Hakkında

1984 yılında Marmara Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde kurulan İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, vermekte olduğu lisans ve lisansüstü eğitimin düzeyi açısından ülkemizin bu alandaki en eski ve başlıca bölümlerinden biridir. Türkiye’deki devlet üniversitelerinin benzer bölümleri arasında en çok tercih edilen ilk beş bölümden birisi olan bölümümüz 2012 yılından itibaren Siyasal Bilgiler Fakültesi bünyesinde eğitim vermeye başlamıştır.

Bölümümüz Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler disiplinlerinde Lisans ve Yüksek Lisans eğitimi ile Uluslararası İlişkiler disiplininde Doktora eğitimi vermektedir. Ders programımız tam zamanlı öğretim üye ve elemanlarımızın yanı sıra diğer bölümler ve kurumlarda görevli pek çok üyesi ve uzman tarafından da desteklenmektedir. Eğitim dili Lisans ve Yüksek Lisans Programlarında İngilizce, Doktora Programında Türkçedir. Hâlihazırda Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Programımızda eğitim gören 500’ün üzerinde öğrencimiz bulunmaktadır.

Yalnızca kariyer beklentileri açısından değil, aynı zamanda hızla değişen dünyanın dinamiklerini anlayabilmek ve ona uygun çözümler üretebilmek amacıyla, bölümümüz gerekli kuramsal ve analitik bilgiyi disiplinlerarası bir yaklaşımla öğrencilerine vermeyi hedeflemektedir. Bu nedenle İktisat, Hukuk, İstatistik ve Yerel Yönetimler’den Türk Siyasal Hayatı ve Uluslararası Örgütler'e kadar birçok ders geniş bir yelpaze içinde, farklı akademik tabana ve araştırma alanına sahip öğretim üyelerimiz tarafından öğrencilerimize sunulmaktadır. Avrupa Birliği’nin Erasmus öğrenci ve öğretim üyesi değişimi programı içinde de aktif bir şekilde yer alan bölümümüzün hâlihazırda 30'dan fazla Avrupa üniversitesi ile anlaşması bulunmakta ve bu sayı her geçen gün artmaktadır.

Bölümümüzün alanında kazanmış olduğu saygınlık, mezunlarımızın kamu ve özel sektörün değişik alanlarında öncelikli olarak istihdam edilmelerinden de anlaşılabilmektedir. Mezunlarımızın bir bölümü başta T.C. Dışişleri Bakanlığı olmak üzere diğer bakanlıklar ve kamu kurumlarında çalışmaktadır. Önemli bir bölümü ise Türkiye’de ve yurtdışında bulunan özel şirketlerde bankacılık, finans, satış, pazarlama ve sigortacılık gibi alanlarda genellikle yönetici olarak istihdam edilmektedir. Bunun dışında yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşları ile uluslararası örgütlerde çalışmakta olan mezunlarımız da bulunmaktadır. Ayrıca yine pek çok mezunumuz yurtiçi ve yurtdışında devam ettikleri yüksek lisans ve doktora eğitimini takiben ağırlıklı olarak siyaset bilimi, uluslararası ilişkiler ve kamu yönetimi alanında akademik kariyerlerine devam etmektedir.

Bu sayfa Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler - İngilizce Bölümü tarafından en son 10.07.2019 14:01:49 tarihinde güncellenmiştir.