Yurtdışında Eğitim

Erasmus+ Değişim Programı

Erasmus+ Programı adını; değişik Avrupa ülkelerinde hem öğrenci, hem de akademisyen olarak bulunmuş olmasından dolayı Rönesans Hümanizminin önemli temsilcilerinden biri olan, bir bakıma bugünkü Erasmus öğrencilerinin ‘ilki’ olarak görülen Hollandalı bilim adamı Erasmus'tan (1469-1536) almıştır.
 
Erasmus+ Programı  yüksek öğretim düzeyindeki işbirliğine yönelik programdır. Programının amacı yükseköğretimde kalitenin artırılması ve Avrupa boyutunun güçlendirilmesidir. Program kapsamında; yüksek ögretim kurumlarinin birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için hibe niteliğinde karsılıksız mali destek sağlamaktadır.

Erasmus+ Öğrenci Hareketliliği’nden yararlanan öğrencilerimiz, Avrupa Komisyonu’nun üniversitemize tahsis ettiği hibe miktarları doğrultusunda gittikleri ülke gruplarına göre maddi olarak desteklenmekte ve hibe alabilmektedirler. Bununla birlikte isteyen öğrencilerimiz, hibesiz olarak programdan yararlanabilmektedirler.

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, öğrencilerinin üniversite yaşamlarının bir bölümünü yurtdışında geçirmelerine büyük önem vermektedir. Bu amaçla bölümümüz özellikle Avrupa Birliği’nin Erasmus öğrenci değişim programı içinde aktif biçimde yer almaktadır. Bölümümüzün hâlihazırda 30'dan fazla Avrupa üniversitesi ile ikili anlaşması bulunmakta ve bu sayı her geçen gün artmaktadır. Bu anlaşmalar dahilinde lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerimiz bir veya iki dönem boyunca Avrupa’nın önde gelen üniversitelerinde eğitim görme şansına sahip olmaktadırlar. Halihazırda devam eden anlaşmalarımızı buradan görebilirsiniz.

Öğrenci hareketliliği, öğrenim hareketliliği ve staj hareketliliği şeklinde iki tür gerçekleşmektedir. Daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Mevlana Öğrenci Değişim Programı

Mevlana Değişim Programı, yurtiçinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurtdışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan bir programdır. 23 Ağustos 2011 tarih ve 28034 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmelik ile birlikte yurt dışındaki yükseköğretim kurumları ile ülkemizdeki yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişiminin önü açılmıştır.
 
Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için; öğretim elemanları ise en az 1 hafta en fazla 3 ay süreyle dünyadaki yükseköğretim kurumlarında ders vermek üzere programdan faydalanabilirler. Benzer şekilde dünyanın bütün bölgelerinden de öğrenci ve öğretim elemanları Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarına program kapsamında gelerek eğitim-öğretim faaliyetlerine katılabilirler.

Daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


Bu sayfa Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler - İngilizce Bölümü tarafından en son 10.07.2019 14:17:46 tarihinde güncellenmiştir.

HIZLI ERİŞİM